8ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com
«Οι επενδύσεις οδηγούν τις εξελίξεις»
Divani Caravel Hotel 3 Οκτωβρίου 2006

Πλήρες Πρόγραμμα | Παρουσιάσεις ομιλητών

Οι κορυφαίοι επενδυτές συναντήθηκαν στο 8o Διεθνές Συνέδριο Info-Com

Στην πλέον ενδιαφέρουσα εκδήλωση των τελευταίων ετών για το χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη χώρα μας εξελίχθηκε το 8ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2006 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότερα από 1.700 άτομα, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά κορυφαία στελέχη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής να ανακοινώνουν τα πλάνα τους για τους επόμενους μήνες, αλλά και να θέτουν τους προβληματισμούς τους.
 
Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Οι επενδύσεις οδηγούν τις εξελίξεις» και η συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό κορυφώθηκε στην τελευταία ενότητα, η οποία είχε ως θέμα «Οι επενδύσεις οδηγούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης». Η έκπληξη στη συγκεκριμένη ενότητα προήλθε από τον κ. Khaled Bichara, μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Orascom Telecom Holdings και της Tellas, ο οποίος δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο αιγυπτιακός όμιλος, μέσω της Weather Investments, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ! Πάντως, τόνισε παράλληλα ότι συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της ΤΙΜ.
 
Αναφορά στο θέμα του ΟΤΕ υπήρξε στην ίδια ενότητα και από τους εκπροσώπους δύο κορυφαίων επενδυτικών funds, τον κ. Κωνσταντίνο Γόντικα, Managing Director της Novator και αντιπρόεδρο της Forthnet και τον κ. Salim Nathoo, εταίρο της Apax Partners. Και οι δύο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, κ. Κυριάκου Σαμπατακάκη (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Accenture για την Ελλάδα) δήλωσαν ότι τα επενδυτικά funds έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ιδιομορφίες ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου (incumbent) και θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και στην περίπτωση της Ελλάδας.
 
Τόσο ο κ. Γόντικας όσο και ο κ. Nathoo υποστήριξαν ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άποψη με την οποία συμφώνησαν και οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στη συζήτηση, ο κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cosmote και ο κ. Boris Nemsic διευθύνων σύμβουλος της Telekom Austria. Μάλιστα, ο κ. Μαρτιγόπουλος τόνισε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της Cosmote στις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται. Από την πλευρά του, ο κ. Nemsic τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του αυστριακού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού για τις αγορές της περιοχής, προσθέτοντας ότι στους άμεσους στόχους της Telekom Austria είναι η επέκταση στη Σερβία μέσω της διεκδίκησης της 3ης άδειας κινητής τηλεφωνίας και στο σερβικό κρατίδιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του τοπικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.
 
Πριν την έναρξη της συγκεκριμένης ενότητας απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι:
«Για την ανάπτυξη, τόσο των ΤΠΕ, όσο και για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας υλοποιούμε ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων, όπως, για παράδειγμα, το Πρόγραμμα «Ψηφιακό Μέλλον». Ειδικότερα στο χώρο των επιχειρήσεων, η υλοποίηση προγραμμάτων (όπως το «Δικτυωθείτε» ή το «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά») δίνουν ευκαιρίες αξιοποίησης των ΤΠΕ από τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Επίσης, η ανάπτυξη υποδομών ειδικότερων τομέων βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως το «Σχέδιο για την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008» προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Εδώ, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επιβλέπει το σύνολο των πολιτικών που αναπτύσσονται για τον τομέα των ΤΠΕ, κάτω από Σχέδιο «Ψηφιακή Στρατηγική», που έχει χαραχτεί για το διάστημα 2006 - 2013. Οι πρωτοβουλίες της Ψηφιακής Στρατηγικής έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχολιάσθηκε θετικά από τις υπηρεσίες της. Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 συμπεριλαμβάνονται δράσεις ψηφιακής στρατηγικής υπό το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

 

Σταθερές υποδομές
Οι επενδύσεις ήταν το κυρίαρχο θέμα και στη δεύτερη ενότητα που είχε ως θέμα «Επενδύσεις στις σταθερές υποδομές: ο μόνος τρόπος επιβίωσης;». Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις που θα γίνουν από τον ΟΤΕ και τους ανταγωνιστές του θα ξεπεράσουν ενδεχομένως τα 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τη βοηθό γενικού διευθυντή τεχνολογίας, κ. Μαρία Ευθημέρου, θα επενδύσει περί τα 950 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, η Hellas On Line μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Στέφανος Λουκάκος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοεμφανισθείσας On Telecoms, Εμμανουήλ Αγγελίδης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Tellas, Andrea Costa, δεν ανέφεραν ακριβή νούμερα, επεσήμαναν όμως ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις HOL και Forthnet. Επακριβές νούμερο δεν ανέφερε ούτε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (ΣΑΤΠΕ), Ανδρέας Αναστασόπουλος, ο οποίος δήλωσε πάντως ότι μέχρι τώρα οι επενδύσεις που έχουν από τα μέλη του συνδέσμου ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσό θα είναι το μίνιμουμ των επενδύσεων που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον.
 
Γενικότερα, πάντως, η γενική εκτίμηση ήταν ότι οι υποδομές είναι μεν απαραίτητες σε έναν πάροχο, όμως τα έσοδα θα προέλθουν από τις υπηρεσίες, όπερ σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους. Ακόμη, επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (πάροχοι και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς. Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζάκης κατέθεσε δημοσίως την πρόταση για τη δημιουργία μίας «αρχής» που θα αναλάβει το ρόλο του «διαιτητή» των διαφορών μεταξύ των παρόχων.
 
Την ενότητα άνοιξε με ομιλία του ο Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος, ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προώθηση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και τις κινήσεις της ΚτΠ προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα τόνισε την επιτυχία της προώθησης του προγράμματος ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια, ενώ επισήμανε ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του 7% για τη διείσδυση της εγχώριας ευρυζωνικότητας μέσα στο 2007. Τόνισε επίσης το θετικό ρόλο που θα διαδραματίσει από εδώ και πέρα η «Στρατηγική για τη Ψηφιακή Σύγκλιση» της χώρας με την ΕΕ, στην προώθηση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.      
   
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Νικόλαος Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της φυσικής συνεγκατάστασης (physical collocation) που απασχολεί το σύνολο της αγοράς, αναπτύσσοντας παράλληλα και άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ρυθμιστικής αρχής. Ο κ. Κουλούρης ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε την ανάλυση των επιμέρους αγορών, όπως αυτή περιγράφεται στο «e-Communications Framework», σε χρόνο ρεκόρ 6 μηνών, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη η εν λόγω διαδικασία χρειάστηκε 18 μήνες.


Περιεχόμενο: νέα κανάλια και τρόποι διανομής
Οι τρόποι που αλλάζουν τη διάθεση του περιεχομένου, αλλά κυρίως οι πηγές από τις οποίες θα προκύψουν τα νέα έσοδα από αυτό, ήταν το βασικό ζητούμενο της ενότητας «Περιεχόμενο: νέα κανάλια και τρόποι διανομής, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (Παύλος Βήχος, Διευθυντής Προϊόντων & Υπηρεσιών της Cosmote, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Consumer VAS Marketing Senior Manager της Vodafone και Αλμπέρτος Μπουρλάς, Διευθυντής Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, Συσκευών και Περιαγωγής της TIM Hellas) και των παρόχων περιεχομένου (Στρατής Απέργης, Διευθύνων Σύμβουλος της Newsphone Hellas, Κύρος Ασφής, Operations & Services Director της WIN SA και Μάρκο Στρίκερ, Γενικός Διευθυντής ΑΝΤ-1 Internet).
 
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι στην παρούσα φάση το mobile TV δε θα αποτελέσει νέο κανάλι εσόδων για τα δίκτυα, με τον κ. Αλμπέρτο Μπουρλά, να υποστηρίζει ότι μάλλον δεν πρόκειται να αποφέρει έσοδα στα δίκτυα ούτε στο μέλλον, ενώ στην παρούσα φάση παρέχεται από τα δίκτυα απλά ως μια επιπλέον δυνατότητα. Οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η τηλεόραση στο κινητό, μόνο αν γίνει customized θα μπορούσε να αποφέρει κάποια έσοδα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα γίνει το νέο «killer application».
 
Στο σημείο που επίσης συμφώνησαν όλοι είναι ότι οι υπηρεσίες μουσικού περιεχομένου είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυτές που δημιουργούν έσοδα για τα δίκτυα και του παρόχους περιεχομένου, ενώ προοπτικές υπάρχουν και από τις υπηρεσίες κοινότητας χρηστών (mobile blogs -π.χ. η «κινητή» εκδοχή του YouTube), όπου τα έσοδα για τα δίκτυα θα προκύψουν από το «ανέβασμα» (upload) του περιεχομένου. Επιπλέον, οι ομιλητές επεσήμαναν ότι θα υπήρχε χώρος και για διαφήμιση, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι εστιασμένη σε ειδικές μερίδες κοινού (segmentation). 
 
Όσον αφορά το διαμοιρασμό εσόδων (revenue sharing model) στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα εξακολουθεί να ισχύει σε γενικές γραμμές το 50%-50% (operator-content provider), το οποίο θα διαφοροποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Στρατή Απέργη, διευθύνοντα σύμβουλο της Newsphone, στο εγγύς μέλλον η πλάστιγγα θα αρχίσει να γέρνει προς τους content providers.
 
Την ενότητα άνοιξε ο κ. Γιώργος Γαμπρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος NETMED A.E., ο οποίος ανέλυσε τις προοπτικές των νέων μοντέλων διάθεσης περιεχομένου, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της Nova στο νέο τοπίο (συμφωνία με όμιλο ΟΤΕ-ΟΤΕΝΕΤ, έναρξη διάθεσης ΤΙΜ Νova Mobile). Εξίσου αναλυτική ήταν και η παρουσίαση του κ. Νίκου Αγγελόπουλου, Partner της Accenture UK, ο οποίος έθεσε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή στη συζήτηση, τονίζοντας ότι «το περιεχόμενο είναι ένα πολυγαμικό ον, που τα δίκτυα μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες και με συμφωνίες αποκλειστικότητας επιχειρούν να κάνουν μονογαμικό».

Wi-Fi & WiMAXvs 3G & HSDPA
Η διαφορετικότητα των θεωρήσεων, ανάλογα με την προέλευση του κατασκευαστή, σχετικά με το μέλλον των επικοινωνιών εκφράστηκε στην 1η ενότητα του 8ου Συνεδρίου Info-Com από τους ομιλητές. Τα στελέχη των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κινητών επικοινωνιών, εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της τεχνολογίας 3G και HSDPA, ενώ αντίθετα τα στελέχη των κατασκευαστών εξοπλισμού σταθερών επικοινωνιών εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των τεχνολογιών Wi-Fi και WiMax.
 
O κ. Mikael Persson, Strategy and Business Development manager WCMDA RAN της Ericsson σημείωσε ότι οι τεχνολογίες 3G (WCDMA και HSDPA) υπάρχουν σήμερα στην αγορά, κατασκευαστές τις ενσωματώνουν στα προϊόντα τους και υποστηρίζονται από περίπου 8 στα 10 μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η τεχνολογία WiMax είναι εναλλακτική πρόταση μόνον για εκείνους που δε διαθέτουν άδειες κινητής τηλεφωνίας 3G.
 
Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Toni Nygren, Senior Marketing Manager της Nokia, o οποίος ανέφερε ότι η τεχνολογία 3G-HSPA συνιστά το de facto πρότυπο της ασύρματης ευρυζωνικής επικοινωνίας, ενώ σημείωσε ότι η τεχνολογία Wi-Fi θα κυριαρχήσει στην επικοινωνία εσωτερικών χώρων, ενώ το WiMax, θ' αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ των δικτύων Wi-Fi και 3G-HSPA.
 
O κ. Andy McKinnon, WiMAX Principal, Networks & Enterprise, EMEA της Motorola ανέφερε ότι το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.16 στο οποίο βασίζεται η τεχνολογία WiMax, υποστηρίζεται από περισσότερες από 200 επιχειρήσεις τεχνολογίας και παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ανέφερε το παράδειγμα της Sprint Nextel, η οποία αναπτύσσει εκτεταμένο δίκτυο WiMax το οποίο εκτιμάται ότι το 2008 θα προσφέρει υπηρεσίες σε 100 εκατ. χρήστες.
 
Το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.16 συνιστά και την επιλογή της Nortel για την παράδοση ασύρματων δικτύων 4ης γενιάς. Σύμφωνα με τον κ. Damian Guilfoyle, WiMAX Leader EMEA στη Nortel Networks, η τεχνολογία WiMax, και κυρίως προϊόντα βασισμένα στο πρότυπο 802.16e που θα παραδοθούν μέσα στο 2007 αποτελούν τη λύση για την παράδοση του «Internet πολλαπλών megabit παντού».
 
Ο κ. Bruno Potdevin, Vice President of Business Development & Marketing της επιχειρησιακής μονάδας ασύρματης ευρυζωνικότητας της Alcatel ανέφερε την τεχνολογία 802.16e ως την πιο πολλά υποσχόμενη για να δημιουργήσει την επόμενη αγορά του 1 δισ. πελατών. Ο ίδιος σημείωσε ότι, μέχρι το 2008, η τεχνολογία WiMax θα είναι ώριμη για εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο, καθώς θα έχουν πολλαπλασιαστεί οι προσφορές των κατασκευαστών και των παρόχων υπηρεσιών.
 
Ο κ. Δημήτρης Καραδήμας, Γενικός Διευθυντής, Arisvi New Technologies SA, ανέφερε ότι οι τεχνολογίες WiMax είναι εδώ, έχουν εγκατασταθεί σε πολλά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι η νέα τεχνολογία 802.16e, θα προσφέρει εκτός της ασύρματης ευρυζωνικότητας και κινητικότητα (mobility).
 
Κεντρικός ομιλητής της ενότητας ήταν ο κ. Ανδρέας Ενωτιάδης, Director, Service Provider Solutions & Service Creation, Emerging Markets της Cisco Systems, o οποίος ανέφερε ότι όλες οι τεχνολογίες έχουν βιώσιμη προοπτική, αλλά η διαχείρισή τους είναι το κρίσιμο ζητούμενο από τους παρόχους υπηρεσιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι απαιτείται η ανάπτυξη ενός «έξυπνου δικτύου νέας γενιάς», το οποίο θα μπορεί με χαμηλό κόστος και κυρίως ασφάλεια, να διαχειριστεί όλες τις επερχόμενες τεχνολογίες.

Έρευνα του Παρατηρητηρίου για τις ΤΠΕ
Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης «Κατάσταση και προοπτικές του Κλάδου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα» παρουσίασε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Ν. Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του στο 8ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Infο-Com.
Η μελέτη, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η 1η φάση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο 2006.
 
Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης ο συνολικός κύκλος εργασιών του τομέα ΤΠΕ εκτιμάται ότι για το 2005 θα διαμορφωθεί σε 18 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 6,7% το 2004 σε σχέση με το 2003. Το 2005 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,3% Η πληροφορική συνεισφέρει κατά 45,1% στον κύκλο εργασιών της αγοράς ΤΠΕ και αντιπροσωπεύει το 86% των επιχειρήσεων του τομέα ΤΠΕ. Oι τηλεπικοινωνίες συνεισφέρουν κατά 54,9% στον κύκλο εργασιών της αγοράς ΤΠΕ. Επίσης, επισήμανε ότι 5 εταιρείες καταλαμβάνουν το 40% της αγοράς (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΟΤΕ, Cosmote, TIM & Vodafone), ενώ οι top 20 εταιρείες το 60%.
 
Τέλος, ανέφερε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται στα 11,3 δισ. για το έτος 2005, 36,4% του οποίου προέρχεται από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Τα μικτά κέρδη του κλάδου ανήλθαν στα 3,2 δισ. το 2004, έχοντας σημειώσει πτώση της τάξης του 2,4% σε σχέση με το 2003, ποσό περίπου ίσο με αυτό του 2002. Η σχετική διαφορά αναμένεται να καλυφθεί το 2005.

Επιστημονική ενότητα
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την επιστημονική ενότητα, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου του θέματος που ήταν η «Ψηφιακή Τηλεόραση». Οι συμμετέχοντες ομιλητές παρουσίασαν τόσο το τεχνικό κομμάτι του ζητήματος (τεχνολογίες και προκλήσεις) όσο και το επιχειρηματικό σκέλος, ενώ από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξει η σχετική νομοθεσία για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η αγορά.

Info-Com Lab
Επιτυχημένο ήταν το ντεμπούτο του Info-Com Lab, μίας νέας ενότητας παρουσίασης λύσεων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για επιχειρήσεις. Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ενότητα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις που έγιναν και αφορούσαν δύο τομείς λύσεων που δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις σύγχρονες επιχειρήσεις: «Mobile Solutions: Sales & Fleet Management» και «IP Telephony & IP Τηλεφωνικά Κέντρα».

Info-Com Awards
Οι εργασίες του «8ου Συνεδρίου Info-Com» έκλεισαν με την απονομή των Info-Com Awards, ενός νέου θεσμού που στοχεύει στη βράβευση των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών και σχετίζεται στενά με τον κεντρικό τίτλο του Συνεδρίου που φέτος ήταν: «Οι επενδύσεις οδηγούν τις εξελίξεις».
 
Ειδικότερα, στην τελετή Info-Com Awards βραβεύθηκαν οι κ.κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας και Salim Nathoo για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στις τηλεπικοινωνίες. Επιπλέον, βραβεύθηκαν και τρία διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών και καταναλωτικών ειδών. Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι κ.κ.: Harry Park (LG Electronics Hellas), Andrea Costa (Tellas) και Pekka Uusimaa (Nokia Hellas).Διοργάνωση


SMART PRESS Α.Ε.
Μάγερ 15, 104 38, Aθήνα,
Τηλ.: 210 52.01.500, Fax: 210 52.41.500
e-mail: info@info-com.gr site: www.info-com.gr