9ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com
Divani Caravel Hotel 2 Οκτωβρίου 2007

Πλήρες Πρόγραμμα | Δηλώσεις Συμμετοχής | Χορηγοί | Αιγίδες | Πληροφορίες


 

Η πολιτική ηγεσία και η αγορά συναντώνται στο 9ο συνέδριο Info-Com

Ο κεντρικός θεματικός άξονας του Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-Com αποτελεί συνήθως θέμα πολύωρης συζήτησης για τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Φέτος, όμως, η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική και δε χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος για να καταλήξουμε σχεδόν ομόφωνα στο θέμα και τον τίτλο του 9ου Συνεδρίου: «Σύγκλιση: Από το Όραμα στην Πράξη».

Η σύγκλιση μεταξύ των διαφόρων κλάδων της ψηφιακής τεχνολογίας (τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, Internet, μέσα ενημέρωσης, καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα) απασχολεί την αγορά εδώ και αρκετά χρόνια. Η διαφορά είναι ότι σήμερα καθίσταται ολοένα και περισσότερο πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν απτά παραδείγματα σύγκλισης σε όλους τους τομείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις εξελίξεις σε καθένα από αυτούς τους τομείς και γι' αυτό οι ενότητες του Συνεδρίου είναι αντίστοιχες:
- υποδομές,
- συσκευές,
- υπηρεσίες και
- επιχειρήσεις.
Η σύγκλιση γίνεται ορατή παντού, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και αυτό είναι κάτι που βλέπουν ξεκάθαρα όλοι όσοι παρακολουθούν την ψηφιακή αγορά, όπως αυτή έχει αρχίσει πλέον να διαμορφώνεται.

Για μία ακόμη χρονιά η οργανωτική επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να συγκεντρώσει ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς. Και όχι μόνο. Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών θα παρευρεθούν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Εκτός από την κεντρική ενότητα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η Επιστημονική Ενότητα του 9ου Συνεδρίου Info-Com. Για δεύτερη χρονιά, η ψηφιακή τηλεόραση θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης και ο λόγος που ασχολούμεθα εκ νέου με το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η ψηφιακή διανομή περιεχομένου μοιάζει να είναι το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες πλέον στη χώρα μας σε τεχνολογικό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο, οπότε το ενδιαφέρον για τα δύο πάνελ που περιλαμβάνονται στην ενότητα αναμένεται να είναι μεγάλο.

Η ενότητα των Info-Com Labs που εγκαινιάσθηκε στο περασμένο Συνέδριο, είναι διαφοροποιημένη. Η κυριότερη διαφοροποίηση αφορά στην φιλοξενία της πρώτης στην Ελλάδα εκδήλωση του TeleManagement Forum, του κορυφαίου φορέα όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Επιπλέον, στην παράλληλη ενότητα των Info-Com Labs θα διεξαχθούν ειδικά σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουν η ΟΤΕAcademy και το Athens Information Technology Center (AIT). Τέλος στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας θα παρουσιαστούν τεχνολογικές λύσεις και case studies εταιρειών του κλάδου.

Το συνέδριο θα κλείσει με την απονομή των Ειδικών Βραβείων Info-Com Awards σε εταιρείες που έχουν κάνει τη σύγκλιση πραγματικότητα.

 

Πολιτική ηγεσία

Γιώργος Αλογοσκούφης*

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955. Μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, όπου πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι οικονομολόγος με μεγάλη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Απεφοίτησε με άριστα το 1977 από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics). Από το 1984 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και από το 1990 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διατέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1992-1993) καθώς και Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2000 και το 2004 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές (16ης Σεπτεμβρίου 2007) και διατηρεί τη θέση του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών.

 

Κωστής Χατζηδάκης*

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1965. Υπήρξε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1994 έως το 2007. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής για δυόμισι χρόνια και Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα ίδια θέματα. Πριν από την εκλογή του στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν Γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.  Παρακολούθησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας (Πολιτική Επικοινωνία).  Είναι δικηγόρος Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

*έχουν προσκληθεί

Θεσμικοί φορείς

Νικήτας Αλεξανδρίδης

Ο κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κολέγιο Ανατόλια το 1962. Πραγματοποίησε όλες τις σπουδές του στην Αμερική. Είναι κάτοχος πτυχίου BS Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο καθώς και κάτοχος Masters και Διδακτορικού Τίτλου Πληροφορικής και Μηχανικού Η/Υ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Εργάστηκε αρχικά στην Αμερικάνικη βιομηχανία και στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα. Εξελέγη Καθηγητής της πρώτης Έδρας «Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» που ιδρύθηκε στη χώρα, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια, εξελέγη Καθηγητής της Έδρας «Ψηφιακών Συστημάτων και Υπολογιστών» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο οποίο υπηρέτησε για μία πενταετία. Από το 1984, είναι μόνιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου George Washington, στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. 
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνολογικών εφαρμογών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε ως επιστημονικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας κατά τα πρώτα βήματα του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ESPRIT και υπήρξε ένας από τους πρώτους Καθηγητές που διοίκησαν το 1974, και για 5 περίπου χρόνια, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΤΕΝ).
Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΕΠΥ), της οποίας υπήρξε επίσης, ιδρυτικό μέλος. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), αναφέρεται σε διάφορα Who's Who και έχει λάβει αριθμό τιμών, ευρεσιτεχνιών και βραβείων.
Από τον Αύγουστο του 2005 κατέχει τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

 

Νίκος Χριστοδούλου

Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου είναι, από τον Ιούλιο του 2004, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Επίσης έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, και έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο INSEAD της Γαλλίας. Eργάζεται στην εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας Accenture ως Διευθυντής Στρατηγικής, έχοντας την ευθύνη του αντίστοιχου τομέα της εταιρείας. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με έργα εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων και πληροφορικής στον Ιδιωτικό και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Είναι επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της ΕΕΔΕ.

Παντελής Τζωρτζάκης

Γεννήθηκε το 1962 στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Brooklyn College, The City University of New York (CUNY). Είναι ο ιδρυτής της Forthnet, ξεκινώντας από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. το 1987, όπου ανέλαβε την ευθύνη της μετατροπής της από ερευνητική δραστηριότητα σε εταιρία, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα εργαζόταν στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από το 1987 έως το 1995 ήταν ενεργό μέλος των Διεθνών Δικτυακών Επιτροπών "EBONE", "RIPE" και "EARN/BITNET". Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου (1988-1994). Tα έτη 2003-2006 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος), με ευθύνη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και Internet και εκπροσωπεί τον ΣΕΠΕ σήμερα ως μέλος του Δ.Σ. του ΑΘΗΝΑ (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης).

Τον Ιούνιο του 2007 εξελέγη Πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Από το 2006 είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της πολωνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΝΕΤΙΑ S.A. Στη Forthnet κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από την ίδρυσή της.

Εκπρόσωποι της αγοράς

Παναγής Βουρλούμης

Ο κ. Βουρλούμης είναι απόφοιτος του London School of Economics και του Economic Development Institute. Διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Nοτιοανατολικής Ασίας του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (International Finance Corporation) την περίοδο 1966-1973, Επικεφαλής στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας την περίοδο 1979-1981, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΑLPHA Finance, της ALPHA Aμοιβαίων και της ΑLPHA BANK ROMANIA, καθώς και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας ALPHA την περίοδο 1988-2000. Από το 2000 έως τα μέσα 2004 διετέλεσε Πρόεδρος της FRIGOGLASS και της AΕGEAN BALTIC BANK. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Β. Από το Μάιο του 2004 είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.

 

Στέφανος Λουκάκος

Ο Στέφανος Λουκάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και διαθέτει πτυχία Masters σε Engineering από το Πανεπιστήμιο του Berkeley,  Masters σε Operations Research από το  Πανεπιστήμιο του Stanford και πτυχίο ΜΒΑ από το INSEAD.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 στον τραπεζικό χώρο  στο Σαν Φρανσίσκο και την Νέα Υόρκη. Από το 2000 και μετά άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Αρχικά  ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στην HSBC στο Λονδίνο και το Παρίσι, στον τομέα του Corporate Finance με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες και τα τελευταία 3 χρόνια ως Director of Strategy και Business Development στην Deutsche Telekom στο Παρίσι.

Με την εξαγορά της Hellas On Line από τον όμιλο IΝΤΡΑCOM ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ της HOL και από τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

 

Χαράλαμπος Μαζαράκης

Ο κ. Μαζαράκης εντάχθηκε στο δυναμικό της Vodafone - Panafon τον Μάιο του 1999 ως Οικονομικός Διευθυντής. Από το Σεπτέμβριο του 2000 εκτελούσε χρέη Οικονομικού Διευθυντή του τότε Ομίλου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2001 προήχθη στη θέση του Chief Financial Officer (CFO). Παράλληλα, από τον Μάιο του 2004, ανέλαβε υπό την ευθύνη του και το Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας και συμβάσεων της εταιρείας.

Ο κ. Μαζαράκης από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2007 διετέλεσε Διευθύνων  Σύμβουλος της Vodafone Ουγγαρίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2007 εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή Εμπορικού & Τεχνολογικού Τομέα στην Vodafone Ελλάδας. Ο κ. Μαζαράκης είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Vodafone Ελλάδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Vodafone Αλβανίας, καθώς και των εταιρειών όπου η Vodafone Ελλάδας συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Από το 1992 ως το 1995, ο κ. Μαζαράκης κατείχε την θέση του Financial Analysis Group Manager στην Procter & Gamble Hellas, ενώ από το 1995 μέχρι το 1997 εργάστηκε ως Financial Analysis Group Manager για την Procter & Gamble στις Βρυξέλλες. Τέλος, από το 1997 μέχρι το 1999 εκτελούσε χρέη Οικονομικού Διευθυντή στην Forth James Hellas SA. (Delica). Τον Φεβρουάριο του 2002, το περιοδικό CFO Europe τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 30 πιο διακεκριμένους Chief Financial Officers της Ευρώπης κάτω των 40 ετών. Ο κ. Μαζαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Β.Α. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Πειραιά) και μεταπτυχιακού Μ.Β.Α. (Ohio State University) με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά.

Φώτιος Σαββίδης

Ο κ Φ Σαββίδης κατέχει πτυχίο BSc (Honours) in Electrical Engineering από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και MSc in Automation and Systems Engineering από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.  Εμπλούτισε επίσης τη μόρφωση του σε άλλους κλάδους αποκτώντας διπλώματα στη Διεύθυνση και στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Προσλήφθηκε στην CYTA τον Ιανουάριο του 1973 και υπηρέτησε ως Μηχανικός σε διάφορες θέσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες.  Το 1989 ανάλαβε Προϊστάμενος της Μονάδας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και το 1992 Διευθυντής Υπηρεσιών Προσωπικού.  Το 1996 έγινε μέλος της Γενικής Διεύθυνσης και από το 1998 είναι Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής.  Από τον Αύγουστο του 2007 είναι εντεταλμένος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού.

Είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta Hellas καθώς και μέλος του Συμβουλίου σε αριθμό άλλων θυγατρικών εταιρειών της CYTA.

 

Δαμιανός Χαραλαμπίδης

Ο κ. Χαραλαμπίδης ξεκίνησε την καριέρα του το 1991 στην INTRACOM S.A. αναλαμβάνοντας έργα στους τομείς της Έρευνας & Ανάπτυξης. Το 1996 μεταπήδησε στο τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων της ίδιας εταιρείας. Το 1998 συνέχισε την καριέρα του στην Cosmote ως Υπεύθυνος Προϊόντων & Υπηρεσιών αναλαμβάνοντας μία σειρά από θέσεις αυξανόμενης ευθύνης καθώς και τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προϊόντων, Υπηρεσιών & Μάρκετινγκ, την οποία κατείχε πριν έρθει στην WIND Ελλάς.
Ο κ. Χαραλαμπίδης είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc. σε Electrical & Electronic Engineering από το Πολυτεχνείο του Λίβερπουλ καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου M.Sc από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (UMIST). Γεννημένος το 1964, είναι έγγαμος με ένα παιδί.

 

 

IMS: η σύγκλιση στις υποδομές

Για ορισμένους είναι ένα ακόμη ακρωνύμιο από τα πολλά που δημιουργήθηκαν στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και ειδικά στον τομέα των υποδομών. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς όμως, το IMS είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των δικτύων επόμενης γενιάς.

Το IP Multimedia Subsystem (IMS) θεωρείται ο συνδετικός κρίκος των διαφόρων υποδομών που έχει ένας πάροχος και εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά όσον αφορά την ομογενοποίηση και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στην εποχή της σύγκλισης. Μία εποχή όπου η κινητή τηλεφωνία συγκλίνει με τη σταθερή, αλλά και με το Internet, την τηλεοπτική μετάδοση και πολλές άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Ο ρόλος του IMS θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, προκειμένου να μπορέσει ένας πάροχος να προσφέρει υπηρεσίες με υψηλό επίπεδο ποιότητας. Επιπλέον, το IMS θεωρείται ότι βοηθά και στην ταχύτερη αντίδραση των εταιρειών απέναντι στον ανταγωνισμό, ως καταλυτική πλατφόρμα - enabler νέων υπηρεσιών σύγκλισης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοικτά ζητήματα όσον αφορά την υλοποίηση των IMS υποδομών. Γι' αυτό ζητήσαμε από τις κορυφαίες εταιρείες σχεδιασμού και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να καταθέσουν τη δική τους οπτική γωνία στο Συνέδριο, αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο υλοποίησης μιας IMS υποδομής. H σύγκλιση στις υποδομές είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση και στις υπηρεσίες και γι' αυτό είναι προφανές ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η προσέγγισή του ευρύτερου ζητήματος της σύγκλισης των τεχνολογιών.

10.50-13.00 IMS: η σύγκλιση στις υποδομές
Συντονιστής:
Γιώργος Γεωργατζής, Δημοσιογράφος

10.50-11.10 Keynote Speaker: Νίκος Αγγελόπουλος, Partner Accenture UK
 
Ομιλητές:
Ιωάννης Μασμανίδης, Program Manager IMS MUSEE, Ericsson
Kerstin Lippe, Director IMS Developer Program, Nokia Siemens Networks
Sajid Soormally, CTO for IMS/NGN & Converged Services, Alcatel-Lucent Europe & South region
Tom Mockridge, Business Development Director, Motorola
Claudio Pavanelli, Vice President Market Development, Italtel SpA
Daniel Blais, Director of Sales Engineering, Southern Europe and Africa, Nortel Networks
Γεράσιμος Μιχαλίτσης, Section Manager, Integrated Telecoms Solutions, Systems and Solutions Marketing Division, Intracom Telecom

 

Anywhere, anytime, any device: η σύγκλιση στις τερματικές συσκευές

Anywhere, anytime, any device. Οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή. Ένα σλόγκαν που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας όταν οι εταιρείες θέλουν ν' αναφερθούν στο στόχο τους για το προσεχές μέλλον. Μόνο που το μέλλον είναι τώρα. Οι τελευταίας γενιάς φορητές συσκευές έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακές δυνατότητες, επιτρέποντας την πρόσβαση, σχεδόν, σε κάθε είδους υπηρεσία, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε και οποιαδήποτε στιγμή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συσκευές έχουν μετασχηματιστεί ουσιαστικά την τελευταία τριετία. Πλέον η έννοια «κινητό τηλέφωνο» έχει αρχίσει να περιορίζεται στις συσκευές που απευθύνονται στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της αγοράς. Απλώς, γιατί από εκεί και επάνω τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι «και» κινητά τηλέφωνα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, MP3 players, PDA, GPS κ.ά. ή, όπως εύστοχα τα χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς, πρόκειται για τους «ψηφιακούς. ελβετικούς σουγιάδες» της εποχής μας.

Η σύγκλιση είναι πλέον προφανής. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι αναλυτές χρησιμοποιούν τον όρο «μίνι υπολογιστές», προκειμένου να περιγράψουν τις δυνατότητες των πλέον εξελιγμένων μοντέλων. Επειδή όμως οι εξελίξεις είναι συνεχείς, κλήθηκαν στο 9ο Συνέδριο Info-Com εκπρόσωποι των κορυφαίων κατασκευαστών φορητών συσκευών παγκοσμίως, προκειμένου να συζητήσουν τις τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, αλλά και εκείνες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Τα ερωτήματα αναμένονται να είναι πολλά:

  1. μπορεί μία συσκευή να τα κάνει όλα;
  2. Πόσες συσκευές είναι διατεθειμένος να έχει συνεχώς μαζί του ένας χρήστης;
  3. Πώς θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την αυτονομία μιας συσκευής, δεδομένου ότι όσο μεγαλύτερη λειτουργικότητα και δυνατότητες αποκτούν, τόσο αυξάνει η κατανάλωση ενέργειας;

Απαντήσεις σε αυτά, αλλά και αρκετά ακόμη ερωτήματα θα κληθούν να δώσουν οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πάνελ, το οποίο θα μας ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον της κινητής.

13.30-15.00 Anywhere, anytime, any device: η σύγκλιση στις τερματικές συσκευές
Συντονιστής: Φανούρης Δρακάκης, Δημοσιογράφος

13.30-13.45 Keynote Speaker: Mark Grady, SMB Marketing Manager - EMEA, Mobile and Embedded Devices Division, Microsoft: «Market Trends - Vision and Strategy on how Windows Mobile can change this market - Segment Opportunity»

Ομιλητές:
Γιώργος Καλογιάννης, Multimedia Business Manager, Alpha Copy / Nokia
Δημήτρης Ανδριανάκης, Business Manager CEEMEA - Web Phones, Sony Ericsson
Dr. Anthony Park, Director Business Development, Samsung Telecommunication Europe
Dominique Oh, Head of European Marketing GSM, LG
Κώστας Δημητρίου, Business Development Director, mobile division, ACE-Hellas

 

Η σύγκλιση στις υπηρεσίες

Από τις αρχές του 2007, στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρατηρείται μία διαρκώς αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Και οι αιτίες για την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν πλέον να πέσουν τα «στεγανά» μεταξύ της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας, μεταξύ του Internet και της τηλεόρασης.

Η σύγκλιση στο επίπεδο των υπηρεσιών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αν ληφθούν υπ' όψιν οι υπηρεσίες double ή triple play που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα, όπως και αυτές που αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η έλευση των νέων υπηρεσιών είναι συνεχής και οι νέες τάσεις που δημιουργούνται μεταβάλλουν ριζικά το τοπίο της αγοράς.

Η συζήτηση των συμμετεχόντων ομιλητών της συγκεκριμένης ενότητας αναμένεται να εστιαστεί στην πορεία των υφιστάμενων προσφορών, την υποδοχή -ή την αποδοχή αν προτιμάτε- από τους Έλληνες καταναλωτές, τις επόμενες κινήσεις, τις τάσεις που διαμορφώνονται μέχρι σήμερα, όπως, φυσικά, και τα προβλήματα και τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη ενότητα συμμετέχουν εκπρόσωποι παρόχων που -τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο διάστημα- οι δραστηριότητές τους βασίζονταν αποκλειστικά στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας ή μόνο σε εκείνον των υπηρεσιών μέσω σταθερών δικτύων. Με αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτό να παρατηρηθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο «κόσμους», οι οποίοι βρίσκονται πλέον -και αυτό είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο- σε φάση σύγκλισης μεταξύ τους.

15.00-17.00 Η σύγκλιση στις υπηρεσίες
Συντονιστής: Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος

15.00-15.15 Keynote Speaker: Georges Perez, Director 3 Power

15.15-15.30 Keynote Speaker: Ili Cohen, Vice President of Corporate Business Development & Strategy, Comverse

Ομιλητές:
Σούλα Έβανς, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών & Οικιακών Πελατών, ΟΤΕ
Νάσος Ζαρκαλής, Consumer Commercial Director, Vodafone
Στέφανος Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Net One
Γιώργος Χατζής, Marketing Manager, Tellas
Γιάννης Καβακλής, Director, Διεύθυνση Υπηρεσιών Broadband, Γενική Εμπορική Διεύθυνση, Forthnet
Federico Ciccone, Commercial Strategy Officer, ON Telecoms
Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, Εμπορικός Διευθυντής Vivodi Telecom
Ανδρέας Πολυκάρπου, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Lannet

 

Ανταγωνισμός: η σύγκλιση της αγοράς σε επιχειρηματικό επίπεδο

Η σύγκλιση είναι ορατή στις υποδομές, τις συσκευές και τις υπηρεσίες. Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη τομέας όπου παρατηρείται σύγκλιση: ο επιχειρηματικός. Έστω και αν δεν πρόκειται για σύγκλιση με την έννοια που δίνεται όσον αφορά τους άλλους τομείς, οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να «συγκλίνουν» μεταξύ τους, δεδομένου ότι η τάση συγκέντρωσης της αγοράς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

Η πραγματικότητα είναι ότι η σύγκλιση είναι ο παράγοντας εκείνος που επηρεάζει καθοριστικά πολλές από επιχειρηματικές κινήσεις. Τα προσφερόμενα πακέτα και  νέες υπηρεσίες, καλύπτοντας πολλές και διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών, απαιτούν κεφάλαια που δεν διαθέτουν όλες οι επιχειρηματικές δυνάμεις της αγοράς. Σαν συνέπεια, η συγκέντρωση δυνάμεων είναι απαραίτητη, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικά σχήματα, ικανά να «επιβιώσουν» σε μία αγορά όπου δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα ισχυροί οικονομικά «παίκτες», με υψηλή τεχνογνωσία και σημαντικούς πόρους.

Από την άλλη πλευρά, η σύγκλιση ωθεί πολλούς από τους μεγάλους παρόχους να αγοράσουν μικρότερους -αλλά εξειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς- ανταγωνιστές τους, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη και η υλοποίηση συγκεκριμένων λύσεων ώστε ν' αποκτήσουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Επίσης, η συγκέντρωση δυνάμεων έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και τη δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακος. Τέλος, ίσως να δημιουργούνται «ευκαιρίες» σε υποψήφιους «αγοραστές» που επιδιώκουν μια ταχεία αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά.

Οι προβληματισμοί αυτοί θα συζητηθούν στην καταληκτική ενότητα του Συνεδρίου, όπου συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, της πολιτικής, αλλά και εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

17.30-19.30 Ανταγωνισμός: η σύγκλιση της αγοράς σε επιχειρηματικό επίπεδο
Συντονιστής:
Βαγγέλης Μανδραβέλης, Δημοσιογράφος

17.30-17.45 Χαιρετισμός, Κώστας Χατζηδάκης, Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών*

17.45-18.00 Keynote Speaker: Νικήτας Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος ΕΕΤΤ

18.00-18.15 Keynote Speaker: Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΤΕ Group

Ομιλητές:
Μπάμπης Μαζαράκης, Chief Operating Officer, Vodafone
Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Wind
Παντελής Τζωρτζάκης, Πρόεδρος ΣΕΠΕ, Διευθύνων Σύμβουλος, Forthnet
Φώτιος Σαββίδης, CEO, CYTA
Στέφανος Λουκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, hellas online

19.30-19.45 Χαιρετισμός, Γιώργος Αλογοσκούφης, Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών*

19.45-19.50 Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου - Βαγγέλης Μανδραβέλης, Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

19.50-20.00 Απονομή Info-Com Awards

*έχουν προσκληθεί

 

Ψηφιακή Τηλεόραση

Η επιλογή της Ψηφιακής Τηλεόρασης ως κύριου θέματος της Επιστημονικής Ενότητας για δεύτερη συνεχή χρονιά, έγινε με γνώμονα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σίγουρα δεν μπορούσε να εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της περυσινής ενότητας και επιπλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης σχεδόν της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η ψηφιακή τηλεόραση είναι και αυτή μέρος της σύγκλισης, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος των προσφορών των  τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Στο φετινό Συνέδριο η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο επίπεδα: στο πρώτο θα συζητηθούν οι τεχνολογικές προκλήσεις. Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα ζητήματα και, υπό αυτή την οπτική γωνία, το συγκεκριμένο πάνελ με κορυφαία στελέχη της ελληνικής αγοράς αναμένεται να ρίξει φως στις τεχνολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από το πέρασμα της αναλογικής τηλεόρασης στην ψηφιακή.

Στο δεύτερο πάνελ οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με θεσμικά θέματα αλλά και την επιχειρησιακή εφαρμογή της ψηφιακής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ Ψηφιακή λειτουργεί περισσότερο από ένα χρόνο και σαν συνέπεια μπορούν να εντοπισθούν όλοι οι παράμετροι για μια αποτελεσματική διαχείριση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Παράλληλα, θα τεθούν στην ατζέντα της συζήτησης τα προβλήματα που αφορούν στη νομοθεσία και στη χορήγηση αδειών με στόχο να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσής τους.  

Το 2012 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή και όσο πλησιάζει η συγκεκριμένη χρονιά, η ψηφιακή τηλεόραση είναι από τα θέματα που θα απασχολούν όλο και περισσότερο τα στελέχη όχι μόνο του τηλεοπτικού κλάδου, αλλά και των υπολοίπων «συγγενικών» κλάδων με δραστηριότητες στο ψηφιακό περιεχόμενο. Ήδη στο εξωτερικό, όλο και περισσότεροι πάροχοι στρέφονται προς τις υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης σε μία προσπάθεια να εμπλουτίσουν την γκάμα των υπηρεσιών τους, με στόχο να προσελκύσουν -και κυρίως να διατηρήσουν- τους καταναλωτές.

Επιστημονική Ενότητα: (Αίθουσα Ιλισσός)

Ενότητα 1η:

13.30-14.30 Ψηφιακή τηλεόραση: Από το Όραμα στην Πράξη - τεχνολογικές προκλήσεις
Συντονιστής: Δρ. Γρηγόρης Χαραλαμπόπουλος

Ομιλητές:
Νισσήμ Μπενμαγιώρ, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πιστοποίησης, ΥΜΕ
Δρ. Δημήτριος Δρες, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ: «Μετρήσεις Επίδοσης Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης DVB-T»
Καθ. Χρήστος Καψάλης, Καθηγητής ΕΜΠ: «Ανάπτυξη και Σχεδίαση Δικτύων Ψηφιακής Τηλεόρασης. Ανοιχτά Θέματα και Εφαρμογές»
Μιχάλης Πορτοκάλης, Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤ

Ενότητα 2η:
14.30-17.00 Ψηφιακή τηλεόραση: Από το Όραμα στην Πράξη - επιχειρησιακή εφαρμογή
Συντονιστής: Δρ. Γρηγόρης Χαραλαμπόπουλος

14.30-14.45 Keynote Speaker: Πάνος Σπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, RF Hellas

Ομιλητές:
Ανδρέας Αγγιούς, Ειδικός Επιστήμονας ΕΕΤΤ
Βίκυ Παπαφιλίππου, Πρόεδρος Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας
Βασίλης Γκόλτσιος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων
Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος Space Hellas: «Μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή - Το νέο πλαίσιο λειτουργίας»

 

Info-Com Labs

Η περυσινή επιτυχία των Info-Com Labs οδήγησε την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη ενότητα και στο φετινό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-Com. Ωστόσο, σε σχέση με την περυσινή ενότητα των Info-Com Labs, φέτος υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στη δομή όσο και στο περιεχόμενο τους.

Στο πρώτο μέρος των Info-Com Labs θα υπάρξουν δύο σεμινάρια -ένα από την OTEAcademy και ένα από το Athens Information Technology (ΑΙΤ). Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εκπαίδευση των στελεχών και των εργαζομένων στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και γενικότερα των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα μας. Στην ίδια ενότητα θα γίνουν παρουσιάσεις από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν λύσεις που στοχεύουν στη σύγκλιση των τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών και την αποδοτικότερη λειτουργία των οργανισμών.

Σημαντική προσθήκη στο 9ο Συνέδριο συνιστά η δεύτερη ενότητα των Info-Com Labs. Για την πρώτη στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του TeleManagement Forum (TMF), του κορυφαίου φορέα όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα υπάρξουν αρκετές παρουσιάσεις από στελέχη του TMF, αλλά και εκπροσώπους κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών-μελών του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το TMF είναι κοινά αποδεκτό στην παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή κοινότητα ως ένα από τα σημαντικότερα fora σε ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και κατασκευαστών εξοπλισμού που συμμετέχουν σε αυτό έχει ξεπεράσει πλέον τους 600.

Το TMF ιδρύθηκε το 1988 και στόχος του είναι η παροχή καθοδήγησης και πρακτικών λύσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση και η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η προσθήκη της ενότητας του TMF στην ατζέντα του φετινού Συνεδρίου, ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιήσει πολλά από τα στελέχη της αγοράς που αναζητούν βέλτιστες πρακτικές στη λειτουργία και διαχείριση των υποδομών των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών που εργάζονται.

Ενότητα 1η:
10.15-13.00 Technology Trends & Case Studies
Συντονιστής: Γιάννης Ριζόπουλος, δημοσιογράφος

10.15-11.15 Βασίλης Βασιλειάδης, Business Development Manager, OTE Academy
11.15-12.00 Δρ. Ιωάννης Τόμκος, Αναπληρωτής Πρύτανης, AIT: «Tutorial on FTTx and its business prospects in Greece»
12.00-12.15 Gloria Formenti, Sales Business Development Manager, Cisco Systems: «FTTH Economics»
12.15-12.30 Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Globo Group: «WiFi Broadband Solutions»
12.30-12.45 Παύλος Χριστογιάννης, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών, VoiceWeb: «Φωνητικές Εφαρμογές: 24x7 Εξυπηρέτηση Πελατών και Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας»
12.45-13.00 Ανδρέας Τσαγκάρης, Chief Technical Officer, Performance Technologies SA: «Improve IT efficiency by virtualization: How to make DR & BC affordable»

13.00-13.30 Διάλειμμα

Ενότητα 2η:
13.30-17.00 TeleManagement Forum Ενότητα
Συντονιστής:
Απόστολος Καλλής, Director of Business Development, TeleManagement Forum

13:30 Introducing the TM Forum and its role in a converging telecom, media and entertainment industry - Apostolos Kallis, TM Forum Business Development Director
14:00 Introducing TM Forum Technical Initiatives: The NGOSS/eTOM approach - Andrew Chalmers, TM Forum Technical Team
14:30 Introducing the TM Forum Prosspero approach to rapid systems deployment - Andrew Chalmers, TM Forum Technical Team
15:00 Emerging architectures for next generation service delivery - SOA for OSS, Pieter Eksteen, Product Manager, SOA Architecture, Amdocs
15:30 TM Forum standards at work in BT - Colin Barker, Enterprise IT Architect, BT
16:00 Next generation customer care and revenue assurance - Michael Solomon, Technical Consultant, Telcordia
16:30 Panel Session and Questions


Διοργάνωση


SMART PRESS Α.Ε.
Μάγερ 15, 104 38, Aθήνα,
Τηλ.: 210 52.01.500, Fax: 210 52.41.500
e-mail: info@info-com.gr site: www.info-com.gr