9ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com
Divani Caravel Hotel 2 Οκτωβρίου 2007

Πλήρες Πρόγραμμα | Χορηγοί | Αιγίδες | Πληροφορίες


Στο επίκεντρο των εξελίξεων της σύγκλισης το 9ο Συνέδριο Info-Com

Εξαιρετικά επιτυχημένο ήταν το Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com, το οποίο πραγματοποιήθηκε, για 9η συνεχόμενη χρονιά, στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Θέμα του φετινού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε η Smart Press και τα περιοδικά «Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες» και «Info-Com» ήταν «Σύγκλιση: από το Όραμα στην Πράξη».
 
Το συγκεκριμένο θέμα αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια των εργασιών του Info-Com, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 στελέχη προερχόμενα από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων ενημέρωσης, μία ακόμη ένδειξη ότι η σύγκλιση έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας.
 
Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου ήταν η τελευταία ενότητα με τίτλο «Ανταγωνισμός: η σύγκλιση της αγοράς σε επιχειρηματικό επίπεδο»,όπου κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης, Βασίλης Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Νικήτας Αλεξανδρίδης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Οι ομιλίες τους αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης της αγοράς. Οι απόψεις τους ήταν, όπως αναμενόταν, αρκετά διαφορετικές με την αντιπαράθεση που υπήρξε να είναι από τα σημεία που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Από τη μία πλευρά ο κ. Αλεξανδρίδης ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΕΤΤ (για να δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πιέστε εδώ), ενώ ο κ. Βουρλούμης ζήτησε να υπάρξει χαλάρωση της ρύθμισης (για να δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πιέστε εδώ).
 
Η συγκεκριμένη ενότητα συνεχίστηκε με μία συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Vodafone, της Wind Hellas, της Forthnet και της hellas online. Βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν η αναγκαιότητα της ρύθμισης της αγοράς, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της hellas online και της Forthnet κ.κ. Στέφανος Λουκάκος και Παντελής Τζωρτζάκης, ενώ επιπλέον και ο εκπρόσωπος της Vodafone, κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, ανέφερε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ρυθμίζονται από την ΕΕΤΤ και μάλιστα με έντονο τρόπο. Ο εκπρόσωπος της ΑΤΗΚ, κ. Φώτιος Σαββίδης, ανέφερε ότι μια παρόμοια κατάσταση υφίσταται και στην Κύπρο, όπου και εκεί η ρύθμιση είναι ισχυρή. Τα στελέχη που συμμετείχαν στη συζήτηση ανέφεραν ότι το ευρυζωνικό μέλλον είναι και ενσύρματο και ασύρματο, ενώ ο εκπρόσωπος της Wind Hellas, κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η φωνή παραμένει ο «βασιλιάς», αλλά οι συσχετισμοί σταδιακά θα μεταβληθούν προς όφελος της μετάδοσης δεδομένων. 
 
Μεγάλη προσέλευση κοινού υπήρξε και στην ενότητα με τίτλο «Σύγκλιση στις Υπηρεσίες» όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν τη σύγκλιση στις υπηρεσίες. Το πάνελ των συμμετεχόντων ήταν αρκετά εντυπωσιακό, καθώς αποτελείτο από τους: Σούλα Έβανς (Γενική Διευθύντρια Εταιρικών & Οικιακών Πελατών, ΟΤΕ), Ανδρέα Πολυκάρπου (Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, Lannet),
Νάσο Ζαρκαλή (Consumer Commercial Director, Vodafone), Χριστόφορο Παναγόπουλο (Chief Marketing Officer, Net One), Γιώργο Χατζή (Marketing Manager, Tellas), Γιάννη Καβακλή (Director, Διεύθυνση Υπηρεσιών Broadband, Γενική Εμπορική Διεύθυνση, Forthnet), Federico Ciccone (Commercial Strategy Officer, ON Telecoms) και Αλέξανδρο Παπασπυρίδη (Εμπορικός Διευθυντής, Vivodi Telecom).
 
Πριν τη συζήτηση, προηγήθηκαν δύο ομιλίες. Η πρώτη ήταν από τον Georges Perez, διευθυντή της 3 Power, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο προσέγγισης της γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας 3 στην Ιταλία όσον αφορά το mobile TV και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες.
 
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Ili Cohen, Vice President of Corporate Business Development & Strategy, Comverse, ο οποίος παρουσίασε το πώς εξελίσσεται η σύγκλιση στο χώρο των υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση σε θέμα όπως είναι το converged billing και η προσωποποίηση.
 
Στα δύο αυτά θέματα έγινε ιδιαίτερη αναφορά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου επισημάνθηκε το ζήτημα του ενιαίου λογαριασμού. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν πάντως ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον καταναλωτή και στην κατανόηση των αναγκών του με την προσέγγιση να είναι περισσότερο πελατοκεντρική παρά τεχνολογική. Επίσης, επισημάνθηκε η αλλαγή που υφίστανται τα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία φέρνουν κέρδη μόνο αν δεν κάνεις λάθος. Όσον αφορά το IPTV, επισημάνθηκε μεν ότι αποτελεί μονόδρομο, ταυτόχρονα, όμως, τονίσθηκαν και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίησή του.
 
Στην 1η ενότητα του συνεδρίου «IMS: Η σύγκλιση στις υποδομές», αναλύθηκε εκτενώς από τις κορυφαίες εταιρείες σχεδιασμού και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ο ρόλος του IMS (ΙP Multimedia Subsystem) ως συνδετικού κρίκου των διαφόρων υποδομών που διαθέτει ένας πάροχος. Ειδικότερα, καταδείχθηκε η καταλυτική λειτουργία του IMS στην ομογενοποίηση και την αποτελεσματικότερη παροχή διαφοροποιημένων υπηρεσιών στην εποχή της σύγκλισης, ως μοναδικός τρόπος παροχής access-agnostic υπηρεσιών. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της SDP (Service Delivery Platform) ως πλατφόρμας που καλύπτει τα κενά που αφήνει το IMS, η στροφή που πρέπει να κάνουν οι πάροχοι από τα καθετοποιημένα επιχειρηματικά τους μοντέλα παροχής υπηρεσιών σε οριζόντια, η αναγκαιότητα δημιουργίας ανάλογου οικοσυστήματος με τα συνεργαζόμενα τρίτα μέρη, καθώς και τα τρία «κύματα» υπηρεσιών πάνω από IMS που θα προκύψουν στο δρόμο προς τη δημιουργία All-IP δικτύων. Δεν έλειψαν ωστόσο και διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της σύγκλισης FMC (Fixed Mobile Convergence), με επίκεντρο τη νέα τεχνολογία μικροσκοπικών σταθμών βάσης femto cells.
 
Στο πλαίσιο της ενότητας «anywhere, anytime, any device: η σύγκλιση στις τερματικές συσκευές» υψηλόβαθμα στελέχη από τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων εξέφρασαν τις απόψεις τους, τις προσεγγίσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών. Το σύνολο των εκπροσώπων των εταιρειών συμφώνησε ότι καθώς η σύγκλιση είναι πολυεπίπεδη, είναι πολλοί οι παράγοντες εκείνοι που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι συσκευές. Για αυτό το λόγο θεωρούν ότι είναι σημαντικές οι συνεργασίες με παρόχους περιεχομένου και με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γίνεται λήπτης της προστιθέμενης αξίας της συσκευής. Αντίστοιχα, κλειδί θεωρείται και η ανάπτυξη ιδιαίτερης εμπορικής πολιτικής, έτσι ώστε το καταναλωτικό κοινό να αφουγκράζεται πιο εύκολα τα νέα χαρακτηριστικά των συσκευών. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται από τις κατασκευάστριες εταιρείες και η ευχρηστία των συσκευών, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για να γίνουν αποδεκτά τα προϊόντα από τον τελικό καταναλωτή.  
 
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον που παρουσίασε η ενότητα «Ψηφιακή Τηλεόραση: Από το Όραμα στην Πράξη», στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ενότητας του Συνεδρίου. Την ενότητα άνοιξε με χαιρετισμό η κα. Μαργαρίτα Παπαδά Χειμώνα, Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας του Υπουργείου Επικρατείας, ενώ οι ομιλητές παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς όσον αφορά τη ψηφιακή τηλεόραση. Ειδικότερα, εστίασαν σε θέματα απονομής καναλιών, γεωγραφικού σχεδιασμού ραδιοκάλυψης, κανονιστικού πλαισίου, καθώς και παροχής ψηφιακού περιεχομένου. Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, κ. Μιχάλη Πορτοκάλη, για τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού ψηφιακού καναλιού με ενημερωτικό και χρηστικό χαρακτήρα, που θα αξιοποιεί τις αμφίδρομες και διαδραστικές δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.   
 
Επίσης, διεξήχθησαν για μια ακόμα φορά φέτος τα Info-Com Labs, όπου στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν τεχνολογικές λύσεις και case studies από την OTEAcademy, το AIT, τη Cisco Systems, τη Globo Technologies, τη VoiceWeb και την Performance Technologies. Στη δεύτερη ενότητα έγινε η πρώτη στην Ελλάδα ημερίδα του TeleManagement Forum (TMF),του κορυφαίου φορέα όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Στο πλαίσιο της ενότητας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του κ. Colin Barker, Enterprise IT Architect της British Telecom, για την εφαρμογή των TM Forum standards στη BT.  
 
Τέλος, με τη λήξη του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τα Βραβεία Info-Com Awards σε εταιρείες που έχουν κάνει τη σύγκλιση πραγματικότητα. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι εταιρείες Vodafone, Altec Telecoms, ON Telecoms και Vivodi
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο Info-Com καλύφθηκε και φέτος από την υπηρεσία Mobile Broadcasting, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μέσα από το μενού υπηρεσιών Wind Plus. Η υπηρεσία διατίθεται αποκλειστικά από τη Wind για δεύτερη φορά στην Ελλάδα για τη μετάδοση του συνεδρίου Info-Com σε συνεργασία με τη Net Technologies. Παράλληλα, η Cosmote παρουσίασε την πιο γρήγορη ευρυζωνική διασύνδεση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, με μέγιστες ταχύτητες 7,2 Mbps (μέση ταχύτητα πάνω από 5 Μbps), μέσω του δικτύου της 3G/HSDPA, αλλά και την τεχνολογία HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) με μέγιστες ταχύτητες έως και 1,5 Mbps (μέση ταχύτητα πάνω από 1 Mbps) στο πλαίσιο του Συνεδρίου Info-Com.
 
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις των ομιλητών υπάρχουν στο site του Συνεδρίου (www.info-com.gr).


Διοργάνωση


SMART PRESS Α.Ε.
Μάγερ 15, 104 38, Aθήνα,
Τηλ.: 210 52.01.500, Fax: 210 52.41.500
e-mail: info@info-com.gr site: www.info-com.gr