10ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-Com
«Broadband Everywhere!»
Athenaeum Intercontinental Hotel 7 Οκτωβρίου 2008

Πλήρες Πρόγραμμα | Δηλώσεις Συμμετοχής | Πληροφορίες

Τα πάντα για την
Ψηφιακή Τηλεόραση!
Ενότητα Ψηφιακή Τηλεόραση


Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την ψηφιακή τηλεόραση στο 10ο Info-Com World


Η ΕΡΤ άνοιξε μεν το δρόμο στην έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας, όμως, ένα από τα σημαντικότερα βήματα θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε ξεκινά και επισήμως η μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης βρίσκεται προ των πυλών και τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία - ορόσημο της 1ης Νοεμβρίου, στις 7 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, το 10ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld, το οποίο διοργανώνει η Smart Press και το περιοδικό «Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες», ανοίγει την ατζέντα της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να αναλυθεί εκτενώς στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ενότητας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με έγκριτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στόχος των εργασιών της εν λόγω ενότητας είναι να αναδειχτούν όλες οι τεχνολογικές τάσεις και τα επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ψηφιακών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μέσων.

Πολλαπλά ερωτήματα

Η μετάβαση της τηλεόρασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή δημιουργεί μία σειρά από ζητήματα, σε τεχνικό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά: Πότε θα είναι έτοιμη η εταιρεία που προτίθενται να ιδρύσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει; Θα υπάρξει κοινή στρατηγική στο format της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης; Πόσο κοντά είμαστε στην σύσταση της κοινής εταιρείας των τηλεοπτικών σταθμών; Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η εφαρμογή της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα; Ποια είναι τα νέα από το μέτωπο της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (high definition TV - HDTV); Είναι η υψηλή ευκρίνεια το επόμενο βήμα; Τι σημαίνει η ψηφιακή TV για το κοινό; Τι υπηρεσίες προσφέρει η διαδραστικότητα και ποιες αναδυόμενες πηγές εσόδων προκύπτουν για τους παρόχους;
Σε τεχνικό επίπεδο, ο καθορισμός των συχνοτήτων που είναι διαθέσιμες και οι ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά στη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας είναι μερικά μόνο από τα καίρια ζητήματα που απασχολούν όσους ασχολούνται με τον κλάδο και μάλιστα σε ποιο βαθμό έχουν λυθεί.
Το βασικό ζήτημα που τίθεται πλέον είναι: τι θα γίνει σε επίπεδο εφαρμογής; Τι καινούργιο προκύπτει για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας; Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που διαμορφώνουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο;

Το θεσμικό πλαίσιο και άλλα ζητήματα

Οι σταθμοί που θα πάρουν τις άδειες είναι ένα καίριο ζήτημα που αλλάζει τις επιχειρηματικές ισορροπίες, την ώρα που παρατηρείται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ψηφιακή τηλεόραση, η οποία, ουσιαστικά τώρα κάνει τα πρώτα βήματα της. Ο τρόπος που θα γίνει η μετάβαση, ένα αρκετά περίπλοκο θεσμικό ζήτημα επίσης είναι από τα κύρια θέματα της ενότητας, όπου αναμένεται να τεθεί και το σημαντικό θέμα του πως θα αξιοποιηθούν οι συχνότητες που θα «περισσέψουν» όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Όπως είναι γνωστό, η ψηφιακή τηλεόραση χρειάζεται λιγότερες συχνότητες απ' ότι η αναλογική, αν και όταν πρόκειται για υψηλή ευκρίνεια απαιτείται μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Εδώ, μάλιστα, προκύπτει και ένα έτερο ζήτημα που σχετίζεται και με την προσέγγιση από πλευράς του καταναλωτή. Πόσους αποκωδικοποιητές (ή set top boxes αν προτιμάτε την αντίστοιχη αγγλική έκφραση) θα έχει ο καταναλωτής μέσα στο σαλόνι του; Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται διαφορετικό set top box για τη λήψη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών, άλλο για τη λήψη δορυφορικών ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών και άλλο για IPTV. Προσθέστε στην εξίσωση και τις σκέψεις που υπάρχουν από ορισμένα κανάλια να εκπέμψουν απευθείας στο format επόμενης γενιάς (το επονομαζόμενο DVB T2), το οποίο ήδη ετοιμάζεται και θα είναι σύντομα διαθέσιμο και τα ερωτήματα γίνονται ακόμη περισσότερα.
Η σημασία που έχουν σήμερα τα προαναφερθέντα ζητήματα είναι άλλωστε και ο λόγος που για πρώτη φορά, για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, δίνεται στο συνέδριο Info-Com τόσο μεγάλη έκταση. Γι' αυτό το λόγο φέτος θα υπάρχουν τρεις ενότητες, στις οποίες θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές της ακαδημαϊκής κοινότητας, των θεσμικών φορέων, αλλά και της αγοράς, για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, όπως και τις νέες τάσεις, αλλά κυρίως να δώσουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν το σύνολο της αγοράς.

Ζωντανή επίδειξη DVB-H

Στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου Info-Com World, θα γίνει η πρώτη ζωντανή επίδειξη DVB-H στη χώρα μας. Ειδικότερα, η Nokia Siemens Networks σε περίπτερο το οποίο θα βρίσκεται στον κεντρικό χώρο του Συνεδρίου, θα παρουσιάσει το μέλλον της τηλεόρασης και θα προσφέρει μία επίδειξη μετάδοσης DVB-H. Η δοκιμαστική λύση Mobile TV, που προσφέρει τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω DVB-H, θα επιτρέψει στους επισκέπτες του περιπτέρου της Nokia Siemens Networks να απολαύσουν αρκετά τηλεοπτικά κανάλια - περιλαμβανομένου του BBC όπως και τοπικών Ελληνικών σταθμών - σε συσκευές DVB-H.

Η μετάδοση Mobile TV επιτρέπει στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν στους συνδρομητές τους μία μεγάλη γκάμα ελκυστικών υπηρεσιών στις συσκευές τους - όπως για παράδειγμα να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα, ή να συμμετέχουν σε διαδραστικές εκπομπές με την ψήφο τους. Το πρότυπο Digital Video Broadcast - Handheld (DVB-H) παρέχει μία ανώτερη εμπειρία στον χρήστη μέσω της κινητής τηλεφωνίας, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας και μειωμένη κατανάλωση μπαταρίας.

Ψηφιακή Τηλεόραση: Το πλήρες πρόγραμμα

Επιστημονική Ενότητα: (Αίθουσα Ypsilon)

Ενότητα 1η: 10.15-13.00
Ψηφιακή τηλεόραση: τεχνολογικές προκλήσεις

Συντονιστής:
Βασίλης Γκόλτσιος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων

Ομιλητές:
Λάζαρος Πραγιάτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Υπ. Διδ. ΕΜΠ
Καθ. Βαγγέλης Πάλλης, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Πάνος Σπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, RF Hellas
Κωνσταντίνος Σεργιάδης, Τεχνικός Διευθυντής Broadcasting, Telmaco

Ενότητα 2η: 13.30-15.00
Ψηφιακή τηλεόραση: θεσμικό πλαίσιο

Συντονιστής:
Δρ. Γρηγόρης Χαραλαμπόπουλος

13.30-13.45 Keynote Speaker: Καθ. Χρήστος Καψάλης, Καθηγητής ΕΜΠ

Ομιλητές:
Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα, Γενική Γραμματέας Επικοινωνιών
Νισσήμ Μπενμαγιώρ, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πιστοποίησης, ΥΜΕ
Νίκος Βλασσόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φάσματος, ΕΕΤΤ
Κωνσταντίνος Αποστολάς, Μέλος Δ.Σ., ΕΣΡ
Κώστας Κιμπουρόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας

Ενότητα 3η: 15.00-17.00
Ψηφιακή τηλεόραση: επιχειρησιακή εφαρμογή

Συντονιστής:
Καθ. Νικόλαος Μήτρου, Καθηγητής ΕΜΠ

15.00-15.15 Keynote Speaker: Μιχάλης Πορτοκάλης, Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤ
15.15.15-30 Keynote Speaker: Chris Grey, General Manager Media Sales, Sony Professional Solutions Europe

Ομιλητές:
Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος Space Hellas
Δημήτρης Πέικος, Διευθυντής Προγράμματος, Sports-comm
Γιώργος Λεκάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Επιστημονικός Συνεργάτης ELTRUN
Βίκυ Παπαφιλίππου, Πρόεδρος Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας

Διοργάνωση


SMART PRESS Α.Ε.
Μάγερ 15, 104 38, Aθήνα,
Τηλ.: 210 52.01.500, Fax: 210 52.41.500
e-mail: info@info-com.gr site: www.info-com.gr
Χορηγός ενότητας